Logo
 HR  ENG  ITA 

Vijesti

05.12.23 13:04 Starost: 229 d

JAVNI POZIV za sudjelovanje na radionici „Reinterpretacija zaboravljenih deserata Istre 2“

 

Specijalizirana radionica „Reinterpretacija zaboravljenih deserata Istre 2“ provodi se u sklopu projekta KLIK Pula, a održati će se u utorak i srijedu, 12. i 13.12.2023. godine, u didaktičkoj kuhinji Edukacijsko gastronomskog centra Istre s početkom u 13:00 sati.

Škola za turizam, ugostiteljstvo i trgovinu Pula (u daljnjem tekstu ŠTUT Pula) kao nositelj projekta KLIK Pula - Centar za kompetentno cjeloživotno razvijanje inovativnih znanja i vještina u sektoru ugostiteljstva i turizma i AZRRI - Agencija za ruralni razvoj Istre d.o.o. Pazin (u daljnjem tekstu AZRRI d.o.o.) kao partner na projektu, objavljuju JAVNI POZIV za sudjelovanje na radionici „Reinterpretacija zaboravljenih deserata Istre 2“.

U sklopu projekta KLIK Pula - Centar za kompetentno cjeloživotno razvijanje inovativnih znanja i vještina u sektoru ugostiteljstva i turizma, provode se specijalizirani programi usavršavanja odraslih polaznika. Dvodnevna radionica „Reinterpretacija zaboravljenih deserata Istre 2“ jedan je od specijaliziranih programa za čiju provedbu je zadužen AZRRI d.o.o. u suradnji sa ŠTUT Pula.

Na traženje projektnih partnera, te pripadnika sektora ugostiteljstva i turizma, ponavljamo radionicu „Reinterpretacija zaboravljenih deserata Istre“. Ova specijalizirana dvodnevna radionica ima za cilj pripadnicima sektora ugostiteljstva i turizma, na temelju istarskih tradicionalnih deserata i lokalnih sezonskih namirnica, predstaviti maštovite kreacije na tanjuru koje dostojno mogu predstavljati tradicionalne istarske slastice.

Tradicionalna istarska kuhinja ne može se pohvaliti velikim brojem slastica iz razloga škrte košarice domaćinstava. Malo se toga za desert moglo naći na stolu istarske težačke obitelji, međutim kada su se pripremale slastice radilo se o cukerančićima, suhim kolačićima uvaljanim u kristalni šećer, kroštulama, pandišpanjama, poveticama, pinci i sl. Internacionalizacijom, modernizacijom ali i pojavom Interneta, koji je ujedno i otvorio mogućnosti istraživanja raznoraznih deserata iz cijelog svijeta, dogodile su se promjene, te su tradicionalni deserti jednostavno zaboravljeni, posebno od strane istarskih ugostiteljskih objekata.

Ova dvodnevna radionica podijeljena je u dva dijela, teoretski i praktični dio. Na prvi dan radionice, teoretski će se obraditi više vrsta tradicionalnih istarskih kolačića i slastica koji će se potom pod vodstvom kuhara predavača pripremati i peći. Drugi dan radionice biti će posvećen korištenju kolača koji su pripremljeni prethodni dan, te njihovom pretvaranju u kreativne instalacije na tanjuru. Po završetku radionice, sva jela biti će servirana i prezentirana te naposljetku degustirana. Chef predavač na ovoj radionici biti će Ivan Peruško.

U cilju što uspješnije provedbe specijalizirane radionice te pravilne edukacije svih dionika  iz sektora ugostiteljstva i turizma, a vezano uz temu zaboravljenih deserata Istre, pozivamo sve zainteresirane da se prijave na navedeno događanje.

Radionica je besplatna za sve sudionike, a održati će se u utorak i srijedu, 12. i 13.12.2023. godine, u didaktičkoj kuhinji Edukacijsko gastronomskog centra Istre (Gortanov brijeg 1, Pazin) s početkom  u 13:00 sati.

Prijave se zaprimaju do popunjenja slobodnih mjesta, i to za po jednog polaznika iz svakog od prijavljenih objekata/institucija. Molimo sve zainteresirane da svoje prijave za sudjelovanje šalju emailom na edukacije@azrri.hr .

Napomena: aktivnost se provodi u organizaciji regionalnog centra kompetentnosti KLIK Pula-ŠTUT Pula

Više informacija potražite u dolje navedenom dokumentu Javnog poziva.