Logo
 HR  ENG  ITA 

IPA- Transnacionalni program Jugoistočni prostor

Transnacionalni program suradnje za jugoistočnu Europu za razdoblje od 2007. do 2013. godine dio je Europske teritorijalne suradnje s glavnim ciljem jačanja  i promicanja teritorijalnog razvoja i integracije u području suradnje u programskom razdoblju.

Programsko područje obuhvaća 16 europskih zemalja: Hrvatsku, Rumunjsku, Bugarsku, Sloveniju, Mađarsku, Grčku, Albaniju, Crnu Goru, Srbiju, Bosnu i Hercegovinu, Makedoniju, Austriju, Slovačku, Italiju (regije Lombardia, Veneto, Puglia, Friuli-Venezia-Giulia, Trento, Bolzano, Emilia Romagna, Umbria, Marche, Abruzzo i Molise), Ukrajinu i Moldaviju.

Transnacionalna suradnja usredotočena je na ograničeni broj prioritetnih područja u skladu s Lisabonskim ugovorom i Gothenburškim protokolom: inovacije, okoliš, pristupačnost i održivi urbani razvoj. Program se financira iz Europskog fonda za regionalni razvoj, koji je za programsko razdoblje 2007.-2013 predvidio proračun od 206 milijuna eura. Sudjelovanje država koje nisu članice EU financirat će se iz IPA pretpristupnog programa i Europskog programa za susjedstvo. IPA sredstva koja su na raspolaganju za financiranje sudjelovanja hrvatskih korisnika iznose 360.000 EUR.

Prioriteti programa su sljedeći:

1. Olakšavanje inovacija i poduzetništva
2. Zaštita i poboljšanje okoliša
3. Poboljšanje pristupačnosti
4. Razvoj transnacionalne sinergije za održivi razvoj područja

AZRRI- Agencija za ruralni razvoj Istre d.o.o. Pazin sudjeluje u Programu IPA Adriatico sa ukupno 5 projekata:

  1. DESK ARTS
  2. IRCOS
  3. RETOUR
  4. GREEN ECONOMY
  5. S.Ma.P.