Logo
 HR  ENG  ITA 

Vijesti

21.09.21 15:23 Starost: 3 g

Održana kuharska radionica „Sinergija chefova i novinara u pripremi kreativnih jela na bazi lokalnih namirnica“

 

AZRRI-Agencija za ruralni razvoj Istre organizirala je kuharsku radionicu za novinare i pripadnike medija, koja se održala u utorak, 21. rujna 2021. godine u Edukacijsko gastronomskom centru Istre.

AZRRI-Agencija za ruralni razvoj Istre organizirala je edukativno-kuharsku radionicu za novinare na kojoj su predstavljeni istarski poljoprivredno-prehrambeni proizvodi zaštićeni ili koji su u procesu zaštite na razini Europske Unije, te čije su gastronomske vrijednosti prezentirane kroz pripremu kreativnih jela. Radionica je bila isključivo namijenjena novinarima kao kreatorima društvenih poruka te prenosioca javnog mijenja u cilju njihove edukacije o zaštićenim istarskim proizvodima i njihovoj valorizaciji, koja je ujedno i nastavak na prvu radionicu, održanu u srpnju ove godine. Interaktivna radionica održana je u utorak, 21. rujna 2021. godine u prostorijama Edukacijsko gastronomskog centra Istre na Gortanovom brijegu kraj Pazina.

AZRRI-Agencija za ruralni razvoj Istre prošle je godine započela s programom edukativnih aktivnosti na razini Istarske županije u koje su uključene kuharske radionice s tematikama održivog korištenja hrane kao resursa te sprječavanja nastanka viška otpada od hrane. U cilju podizanja svijesti javnosti o navikama koje u konačnici pospješuju kvalitetu života i rada, veliki naglasak je stavljen na medije koji imaju vrlo važnu ulogu u stvaranju pozitivnog i „zdravog“ mišljenja te prijenosa važnih informacija.

U cilju prezentacije važnosti označavanja poljoprivredno-prehrambenih proizvoda koji proizvođačima omogućavaju dodanu vrijednost, a potrošačima kupnju autentičnog i kontroliranog proizvoda, priznate kvalitete i lokalnog podrijetla, ova radionica bavila se gastronomskom valorizacijom proizvoda zaštićenim oznakama. Europske oznake kvalitete odnose se na zaštićene oznake zemljopisnog podrijetla, zaštićene oznake izvornosti te zajamčeno tradicionalni specijalitet. Proizvođač ili skupina proizvođača da bi dobila neku od navedenih oznaka, mora proći postupak specifikacije proizvoda te postupak zaštite naziva na nacionalnoj i zatim na razini EU-a.

U Istarskoj županiji, oznakom kvalitete registrirana su i označena tri prehrambena proizvoda, dva se nalaze u postupku registracije dok se pet proizvoda nalaze u fazi pripreme dokumentacije za registraciju. Registrirani proizvodi oznakom izvornosti iz Istarske županije su Istarski pršut, Ekstra djevičansko maslinovo ulje Istra, te Meso istarskog goveda. Istarski med i Istarski ovčji sir se nalaze u postupku registracije. U fazi pripreme dokumentacije za zaštitu se nalaze istarska kosnica, kobasica, ombolo i panceta. Vina Hrvatska Istra označena su oznakom izvornosti kao i desertno vino Muškat momjanski.

Na radionici su lokalni proizvođači predstavili svoje proizvode nakon čega je chef David Skoko, na svoj osebujan način prikazao pripremu kreativnih jela na bazi lokalnih zaštićenih proizvoda te mogućnosti njihove dodatne kulinarske valorizacije. Svi novinari su aktivno sudjelovali u interaktivnoj radionici te su zajedno sa chefom pripremili sljedeća jela:

  • Carpaccio od boškarina s vrganjima, rukolom, ovčjim sirom, kremom od skute i hrena,
  • Pljukanci s pršutom, pomidorinima i kaduljom,
  • Šugo od kobasica s kremastom palentom te
  • Desert smokve u muškatu sa skutom i medom.

Uključivanjem novinara kao glavnih prenosioca poruka građanstvu u suradnju sa chefovima kao glavnim promotorima lokalnih poljoprivredno-prehrambenih proizvoda, AZRRI želi podignuti svijest o razumijevanju i konzumaciji kvalitetnih proizvoda provjerene kvalitete čime se u konačnici grade održivi temelji gastronomije. U AZRRI-ju se nadaju nastavku kvalitetne suradnje s novinarima u nadolazećim projektima slične tematike.