Logo
 HR  ENG  ITA 

Vijesti

01.07.20 08:05 Starost: 4 g

Održana radionica u sklopu EU projekta ITACA

 

AZRRI - Agencija za ruralni razvoj Istre partner je na europskom projektu ITACA te su 29. i 30. lipnja 2020. godine u Edukacijsko gastronomskom centru Istre održane radionice u sklopu istoimenog projekta.

AZRRI - Agencija za ruralni razvoj Istre d.o.o. Pazin partner je na europskom projektu ITACA, odobrenom za financiranje Programom suradnje INTERREG Italija-Hrvatska 2014-2020, dok je vodeći partner projekta talijanska Agencija za inovacije u primarnom sektoru Veneto Agricoltura.
Projekt ITACA - Inovativni alati za povećanje konkurentnosti i održivosti pelagičkog ribarstva Jadrana, jedan je od temelja programa INTERREG Italija-Hrvatska u periodu od 2014.-2020. u prioritetnoj osi Blue Innovation jer potiče suradnju talijanskih i hrvatskih ribara i ribarskih poduzeća u vidu održivog izlova male pelagičke ribe, srdela i inćuna, te ima za cilj zajedničko očuvanje resursa sjevernog Jadrana, kao i povećanje profitabilnosti ribarske industrije.

Jedna od bitnih projektnih aktivnosti je uključivanje ribarskih operatera s područja Istarske županije u projekt, stoga su jučer za njih u Edukacijskom gastronomskom centru Istre održane radionice. Prisutnima je  predstavljen računalni model koji će biti izrađen na osnovu znanstvenih podataka, te određenih parametara poslovanja dobivenih od samih ribarskih operatera. Taj će model moći predvidjeti podatke o izlovu male plave ribe u stvarnom vremenu za svako pojedino tržište, otkrivajući ribarima putem informatičkog sučelja točne količine plave ribe koje pojedino tržište može apsorbirati tijekom različitih perioda godine. Time će se prije svega sačuvati prirodna populacija plave ribe, omogućiti organizacija ribolovnih aktivnosti na učinkovitiji i efikasniji način, odnosno maksimizirati profit, te izbjeći nepotrebni troškovi za ribare. Jedna od aktivnosti u navedenom projektu je i gastronomska valorizacija male plave ribe, te poticanje njene konzumacije.

Događanje je zaokruženo cooking show-om chefa Davida Skoke te organizatora Hook&Cook eventa koji je za ovu prigodu spravljao jela od male pelagičke ribe uz korištenje tradicionalnih istarskih namirnica.

AZRRI - Agencija za ruralni razvoj Istre d.o.o. Pazin na projektu ITACA surađuje sa 6 hrvatskih i talijanskih partnera, i to sa Agencijom za inovacije u primarnom sektoru – Veneto Agricoltura u ulozi vodećeg partnera, Institutom za biološke resurse i pomorsku biotehnologiju (CNR-IRBIM) iz Ancone, Mediteranskim agronomskim institutom (IAMB) iz Baria, Javnom ustanovom RERA S.D. za koordinaciju i razvoj Splitsko-dalmatinske županije, Udruženjem zadruga - Confcooperative - Regionalna unija iz Veneta, te Institutom za oceanografiju i ribarstvo iz Splita (IZOR).