Logo
 HR  ENG  ITA 

Vijesti

14.04.20 08:41 Starost: 4 g

ISTARSKI MED dobio nacionalnu oznaku izvornosti u Hrvatskoj i Sloveniji

 

U Hrvatskoj pod nazivom "Istarski med" te u Sloveniji pod nazivom "Istrski med", uspješno je uvršten još jedan proizvod na popis reprezentativnih darova prirode i stoljetnog ljudskog umijeća po kojima je Istra oduvijek poznata.

Istarski med dobio je nacionalnu oznaku izvornosti u Hrvatskoj i Sloveniji, te sada slijedi postupak njegova kandidiranja za europsku oznaku izvornosti. Podnositelj zahtjeva za zaštitu istarskog meda oznakom izvornosti bila je, u ime svih istarskih pčelara, pčelarska udruga Lipa iz Pazina.
Pod nazivom istarski med zaštićeno je sedam vrsta meda - uniflorni od bagrema, kadulje, kestena, lipe i vrijeska, te dva multiflorna: cvjetni med, i bjelogorični medljikovac. Svaki je od tih sedam medova u Specifikaciji, temeljnom dokumentu njegove zaštite, detaljno opisan po svojim organoleptičkim i kemijskim osobinama, a izričito je navedeno da naziv "istarski med" može ponijeti samo onaj proizvod kojemu su se sve faze proizvodnje odvijale na definiranom području, dakle i pčelinja paša, i vrcanje i pakiranje.

Više informacija pročitajte na mrežnim stranicama lokalnih novina Glas Istre ili kliknite ovdje.