Logo
 HR  ENG  ITA 

Vijesti

07.12.18 11:20 Starost: 5 g

Prekogranična kuharska radionica i studijska posjeta talijanskih institucionalnih dionika Edukacijskom gastronomskom centru Istre u sklopu projekta KeyQ+

 

Europski projekt KeyQ+, ukupnog budžeta 871.925,00 eura, financiran je u sklopu Programa prekogranične suradnje Italija-Hrvatska, te ima za cilj obogaćivanje turističke ponude prekograničnog područja novim turističkim proizvodima temeljenih na zajedničkoj kulturnoj i kulinarskoj baštini.

 

AZRRI, u ulozi nositelja projekta KeyQ+, organizirao je studijsku posjetu talijanskih institucionalnih dionika iz regija Friuli Venezia-Giulia, Veneto i Emilia-Romagna Edukacijskom gastronomskom centru Istre, te lokalnim istarskim proizvođačima poljoprivredno-prehrambenih proizvoda. U četvrtak, 5. prosinca, dionici iz talijanskih regija uključenih u projekt, posjetili su lokalnog proizvođača maslinovog ulja Chiavalon u Vodnjanu i mljekaru Latus u Orbanićima.

Cilj studijske posjete je pokazati talijanskim dionicima primjere dobre prakse valorizacije lokalnih i tradicionalnih poljoprivredno-prehrambenih proizvoda koji povezuju gastronomiju, povijest i kulturu teritorija.

Drugog dana posjete talijanski dionici posjetili su AZRRI-evu didaktičku kuhinju na Gortanovom brijegu gdje se posljednje tri godine uspješno provode radionice trajne edukacije i usavršavanja turističko-ugostiteljskih djelatnika. Svrha KeyQ+ projekta je kapitalizacija uspješnog koncepta Edukacijskog centra koji ima za cilj zaštitu istarske gastronomije kao nematerijalne kulturne baštine.

U sklopu posjete organizirana je i prekogranična kuharska radionica koju je vodila chef Carla Brigliadori iz talijanskog gastronomskog centra Casa Artusi iz Forlimpopolija. Radionica je namijenjena domaćim ugostiteljima koji su se mogli upoznati sa izradom tipičnih talijanskih tjestenina kao što su Passatelli, Cappelletti „alla romagnola“ i Tortellini „alla bolognese“. Uz Brigliadori, sudionicima radionice je svoje vještine pokazao i istarski chef Robert Perić.