Logo
 HR  ENG  ITA 

Vijesti

19.11.18 10:15 Starost: 5 g

Show-cooking u sklopu projekta KeyQ+: „Austrougarska gastronomija: Kako se jelo u Istri prije 100 godina“

 

16. – 18. 11. 2018. u sklopu manifestacije Dani mladog maslinovog ulja – Giornate dell’olio d’oliva novello | Vodnjan

 

U sklopu Gastro show programa 14.-ih po redu Dana mladog maslinovog ulja – Giornate dell’olio d’oliva novello u Vodnjanu, AZRRI-Agencija za ruralni razvoj Istre je svim posjetiteljima kroz pijat prenijela dašak prošlog vremena.

Kako se jelo u Istri prije 100 godina, posjetiteljima su predstavili istarski ugostitelji pod vodstvom chefa Roberta Perića. Profesor kuharstva u Školi za turizam, ugostiteljstvo i trgovinu Pula, te vični Maestro chocolatier, chef Perić je istražio zaboravljeno kulinarsko nasljeđe Austrougarske monarhije u sklopu europskog projekta KeyQ+  koje je rezultiralo podužom listom zanimljivih povijesnih recepata. Neki od njih su posjetitelji ove tradicionalne manifestacije imali prilike isprobati u Vodnjanu.

Show-cooking event organiziran je u sklopu europskog projekta „KEYQ+: Kultura i turizam kao ključevi kvalitete za prekogranični razvoj Italije i Hrvatske“, financiranog iz Programa prekogranične suradnje Italija-Hrvatska. Cilj projekta je povećanje turističke ponude prekograničnog područja razvojem jedinstvenog turističkog proizvoda na bazi kulturne i kulinarske baštine sjevernog Jadrana. Istarski partneri projekta – AZRRI, Grad Pula i Tržnica Pula, pripremaju itinerar koji će valorizirati Austrougarsku baštinu Istre.

Jedna od pilot aktivnosti projekta je i opremanje didaktičke kuhinje u jednoj od najljepših povijesnih građevina u Puli - zgradi Pulske gradske tržnice, koja je podignuta davne 1903. godine za vrijeme Austrougarske vladavine. Tržnica Pula ove godine slavi svoj 115. rođendan. U novoopremljenoj edukacijskoj kuhinji ekspertni chefovi će izvoditi inovativne radionice prema uspješnom konceptu Edukacijskog gastronomskog centra Istre u Pazinu, gdje se od 2014. godine provode radionice trajne edukacije i usavršavanja turističko-ugostiteljskih djelatnika.

Jela koja su posjetitelji imati priliku isprobati na sajmu ova tri dana će uskoro moći pronaći u ponudi istarskih ugostiteljskih objekata, te cilj je da ovi zanimljivi povijesni jelovnici iz doba Monarhije u modernom izdanju dodatno prošire i diversificiraju turističku ponudu Istarske županije.