Logo
 HR  ENG  ITA 

Vijesti

28.03.17 12:50 Starost: 7 g

AZRRI: Na tržištu se prodaje lažno meso boškarina!

 

Direktor AZRRI-ja Igor Merlić upozorio je da se, prema dojavama s terena, na istarskom tržištu pojavilo sumnjivo meso koje se deklarira kao meso istarskog goveda.

"Upozoravamo kupce da pripaze na moguće prijevare, jer smo upoznati s činjenicom da pojedini trgovci ili prekupci pokušavaju ugostiteljskim objektima diljem Hrvatske prodavati meso kojeg distribuiraju kao meso boškarina", stoji u dopisu kojeg je Merlić uputio svim redovitim kupcima AZRRI-jevog mesa istarskog goveda, a riječ je o tridesetak restorana na području Istre, Rijeke, Zagreba, te slovenske i talijanske Istre.

Merlić upozorava sve ugostitelje koji od mogućih drugih dobavljača dobivaju ponude za meso istarskog goveda da obavezno provjere dokumentaciju koja mora dokazivati sljedivost mesa u prometu od uzgoja do stola.

- AZRRI nema ništa protiv, štoviše podržava prodaju mesa istarskog goveda u privatnom sektoru jer je to i cilj našeg projekta revitalizacije populacije istarskog goveda u Istri, ali smo protiv zavaravanja kupaca. Ne možemo mirno gledati ukoliko se roba deklarira kao meso istarskog goveda, a potječe iz Rumunjske ili Kine ili tko zna odakle. K tome, upozoravamo naše kupce da AZRRI prodaje isključivo zrelo odnosno odležano meso istarskog goveda, nikad svježe odmah nakon klanja, pa ako posrednici tvrde da su nabavili meso od AZRRI-ja, treba i na to obratiti pažnju, rekao nam je Merlić.

Više bifteka nego goveda

Merlić smatra da je teško moguće da se tu uopće radi o istarskom govedu. "Kupci koji surađuju s nama javili su nam da su im ti ljudi ponudili toliko, primjerice, bifteka od boškarina, da ako bi ih stvarno isporučili, nijedno istarsko govedo ne bi ostalo na životu. Naprosto nema toliko istarskih goveda koliko ti fantomski trgovci ovih dana nude", kaže Igor Merlić.

Trenutačna populacija istarskog goveda u Istri broji oko 1.800 grla, sva su evidentirana i uvedena u zakonski obavezne upisnike i registre. Pomoću matičnog broja na ušnoj markici prati se cijeli životni put svake pojedine životinje, od teljenja pa sve do klanja, a i u kasnijim isporukama odnosno prodaji pojedinih dijelova mesa krajnjim kupcima u pratećoj dokumentaciji se navodi taj isti broj koji dokazuje gdje je životinja rasla i pasla. Istarsko govedo zbog tih brojeva na ušnim markicama ne može "nestati", i inspektorima je zbog toga relativno lako rekonstruirati promet živim životinjama i njihovim mesom. Ako životinja nije propisno "odjavljena", dakle ako u matičnom registru uz njezin broj s ušne markice nije službeno zaveden podatak o klanju i plasmanu, njezin je vlasnik ili onaj tko ju je prodao ili preprodao - počinio kažnjivo djelo. (Izvor: Glas Istre, Davor Šišović)