Logo
 HR  ENG  ITA 

Vijesti

21.03.17 14:34 Starost: 7 g

Gastronomijom razvijati ruralno zaleđe turističke obale

 

U Edukacijskom gastronomskom centru Istre na Gortanovom brijegu predstavljen je novi AZRRI-jev međunarodni projekt MEDFEST, koji ima za cilj održivi razvoj turizma temeljen na tradicionalnoj gastronomiji i lokalnoj poljoprivrednoj proizvodnji.

Projekt su predstavili Igor Merlić, Edmondo Šuran i Jasenka Kapuralin iz AZRRI-ja, Enrico Cernecca i Eros Sorić iz županijske Obrtničke komore, te pročelnica županijskog Odjela za turizam Nada Prodan Mraković.

Širi naslov projekta MEDFEST je "Očuvanje kulinarske baštine i stvaranje održivih turističkih destinacija", a odobren je u sklopu programa Interreg Mediteran. Vodeći partner projekta je Istraživački centar Slovenske akademije znanosti i umjetnosti iz Ljubljane, osim Slovenije u projekt su uključeni partneri iz Italije, Francuske, Španjolske, Portugala, Grčke i Cipra te Hrvatske iz koje u projektu sudjeluju AZRRI i Obrtnička komora Istarske županije. Ukupna vrijednost projekta je 2,218 milijuna eura, od čega AZRRI-ju za njegove aktivnosti pripadaju 253.000 eura.

U svakoj zemlji-partneru trebala bi se osmisliti po jedna nova održiva gastro-turistička destinacija u ruralnom zaleđu temeljena na tradiciji kao osnovnom resursu. Tako bi ovaj projekt trebao s jedne strane razviti zajedničku međunarodnu strategiju gastronomskog turizma Sredozemlja, a s druge u svakoj zemlji na odabranom primjeru pokazati kako se, prema usvojenim načelima iz te strategije, suočiti s izazovom razvoja gastroturizma u slabo razvijenim priobalnim područjima. "Svi partneri u projektu su jake turističke zemlje koje međutim u zaleđu turistički razvijene obale imaju slabo razvijenu unutrašnjost, pa je zajednički cilj svim partnerima da se kroz turističku ponudu tradicijske gastronomije s novim sadržajima i turističkim proizvodima pomogne razvoj tih nerazvijenih područja", rekla je Jasenka Kapuralin predstavljajući ovaj već šesnaesti AZRRI-jev projekt međunarodne suradnje (a drugi iz programa Interreg Mediteran), čija je realizacije službeno započela potkraj prošle godine, a potrajat će sve do listopada 2019. godine.

Dio aktivnosti u projektu MEDFEST bit će oslonjen i na sadržaj kulinarskih radionica koje AZRRI uz potporu Obrtničke komore te županijskih upravnih odjela za turizam i poljoprivredu provodi u Edukacijskom centru na Gortanovom brijegu. Stoga je na istoj konferenciji za novinare predstavljen i upravo započeti proljetni ciklus kulinarskih radionica, za koje se već prijavilo dvjestotinjak kuhara, a prvu, posvećenu pripremanju jela od mesa istarskog magarca koju vodi Robert Perić, pohađalo je 12 polaznika među kojima su uz većinu iz Istre po dvojica još i iz Primorsko-goranske županije te iz Zagreba. Kako su ove radionice posvećene vrednovanju izvornih istarskih namirnica u istarskoj gastronomiji, neke će od njih neposredno biti uključene i u program projekta MEDFEST, a sredstvima ovog projekta tiskat će se i knjižica s receptima za jela pripremana u ovim radionicama.

Lanjsko iskustvo s ovakvim kulinarskim radionicama kroz koje je prošlo 250 istarskih kuhara pokazalo je da su svi oni jela koja su na Gortanovom brijegu naučili pripremati uvrstili i u menije restorana, konoba ili agroturizama u kojima rade, rekao je direktor AZRRI-ja Igor Merlić, a potpredsjednik Obrtničke komore Enrico Cernecca naglasio je kako školovanje završava diplomom, ali edukacija traje cijeli život.

Nada Prodan Mraković naglasila je da Istra želi biti prepoznata i po svojoj gastronomiji, jer "bogata je okusima i raznolika hranom, a sve to treba znati valorizirati u turizmu te kontinuirano podizati kvalitetu destinacije, proizvoda i usluga". (Izvor: Glas Istre, Davor Šišović)