Logo
 HR  ENG  ITA 

Vijesti

17.06.16 09:11 Starost: 8 g

Desetljeće jadransko-jonske euroregije

 

Župan Valter Flego je zajedno s predstavnicima Jadransko-jonske euroregije, jučer u Bruxellesu sudjelovao na konferenciji za novinare kojom je najavljeno svečano obilježavanje 10 godina postojanja Jadransko-jonske euroregije, koje će se održati u Puli, 2. srpnja 2016. godine.

U briselskom novinarskom klubu okupili su se predstavnici regija i istaknuli kako je 10-godišnja suradnja između Jadranskog i Jonskog mora iznimno uspješna u svakom pogledu, te kako može biti primjer Europi po pitanju zajedništva, suradnje, multikulturalnosti, premošćivanja granica, razumijevanja kultura  i uvažavanja različitosti.

- Iznimna mi je čast biti župan Istarske županije, koja je 2006. godine bila začetnica ove inicijative i koja će u Puli, 2. srpnja 2016 . godine, okupiti svoje članove, predstavnike regija i europskih institucija kako bi podijelili svoja razmišljanja o dosadašnjim uspjesima, te ideje o budućim aktivnostima Jadransko-jonske euroregije, istaknuo je župan Valter Flego. Župan je naglasio i uspjeh na provedenim europskim projektima koji su zadnjih godina implementirani i koji ostavljaju vidljivi trag te dugogodišnje suradnje, a koja je omogućuje još snažnije ujedinjenje regija na tom području.

Nikola Dobroslavić, predsjednik Jadransko-jonske euroregije, nadodao je kako je prije 10 godina Istra, tada na čelu sa županom Jakovčićem i tadašnjim županom regije Molise Ioriom, zaista posadila uspješno sjeme za stvaranje ove platforme suradnje, koja danas broji 28 regionalnih i lokalnih jedinica iz zemalja članica i nečlanica Europske Unije. Istaknuo je važnost povezivanja regija između ta dva mora, a posebno država nečlanica Europske unije kojima ovo može biti veliki korak naprijed u cilju približavanja članstvu u EU.

Potpredsjednik Jadransko-jonske euroregije, Aldrin Dalipi, koji je ujedno i predsjednik regije Tirana iz Albanije, istaknuo je kako su nekad na spomenutim područjima postojali mnogi konflikti i problemi, a danas je to prostor koji ne poznaje granice i u kojem građani žive skladno. Hodanje istim tempom i surađivanje svih članica ove regije polučit će uspjeh i ostvarenje zajedničkih ciljeva. Jedan od njih jest i gradnja autoceste Tirana - Dubrovnik, o kojem je govorio i potpredsjednik Jadransko-jonske euroregije ujedno i predsjednik talijanske regije Abruzzo, Luciano D'Alfonso. Osim autoceste, koja je primjer na kojem se već počelo raditi, u bližem planu je još i razvoj malih zračnih luka, koje broje do 700 tisuća putnika na godišnjoj razini.

Paolo Di Laura Frattura, na čelu regije Molise, pohvalio je ideju nastanka uspješne Jadransko-jonske euroregije, koja je doista dokaz da su europske regije zajedno jače, uspješnije i stabilnije, te mogu biti primjer dobre prakse posebno u današnjim vremenima kada se za nekoliko dana odlučuje o Brexitu. (Izvor: Glas Istre, 16.6.2016.)