Logo
 HR  ENG  ITA 

Vijesti

07.04.21 16:12 Starost: 3 g

1.Europski dan vune

 

Više od 100 milijuna ovaca u Europi, uzgajaju se za proizvodnju mlijeka, sira i mesa za kućanstva i restorane. Međutim, svaka od njih prirodno proizvede oko 1,5 kg vune godišnje, a u proljeće se mora ošišati radi dobrobiti odnosno kako ne bi patila od ljetnih vrućina.

European Wool Exchange (EWE) odnosno Europska razmjena vune ima za cilj stvoriti bolju koordinaciju udruga i skupina u Europi koje zanima cirkularna ekonomija vune i njezin povratak u društvo kao dragocjeni resurs upotrebljiv u različitim svrhama. EWE podržava razvoj koncepta Europskog opservatorija za vunu i Europske banke vune.

EWE sa zadovoljstvom objavljuje da će se 9. travnja 2021. godine organizirati prvi Europski dan vune. Cilj je predstaviti mogućnosti vune i podići svijest o europskoj vuni, a taj dan pruža jedinstvenu priliku za uključivanje na europskoj razini.

Događanje uživo možete pratiti na Facebook stranici European Wool Excgange Foundation koje će se održati 9. travnja 2021. godine s početkom u 10:00 CEST.

Poveznica: www.facebook.com/European-Wool-Exchange-Foundation-EWE-101361918497256

AZRRI-Agencija za ruralni razvoj Istre zbog svoje uloge te djelovanja sa zadatkom zaštite i valorizacije istarskih autohtonih pasminama, sudjelovati će na događanju kao predavač pod tematikom istarske ovce i značajki njezine vune.

Tijekom posljednjih 50 godina europski sektor vune bio je opustošen. Vrijeme je da se ponovno stvori lokalno, elastično tekstilno gospodarstvo kroz kupnju i potrošnju europske vune umjesto korištenja jeftinih sintetičkih vlakna.

Situacija je vrlo kritična u nekim dijelovima Europe gdje je iz različitih razloga ekonomski nemoguće da sirova vuna pronađe kupca, stoga je iskušenje ostaviti vunu na terenu ili je u nekim ekstremnim slučajevima uništiti. Smatra se da oko 10% europske vune u ovom trenutku završava svoj život, umjesto da ga europski dizajneri i tvornice transformiraju u prirodne, obnovljive i održive proizvode.