Logo
 HR  ENG  ITA 

Vijesti

21.02.20 10:52 Starost: 4 g

Radionice za kuharsko osoblje odgojno – obrazovnih institucija Istarske županije u sklopu projekta “Domaće od malih nogu”

 

U prostorijama Edukacijsko gastronomskog centra Istre, započele su radionice u sklopu projekta “Domaće od malih nogu” koje zajednički provode lokalne akcijske grupe Istarske županije.

„Domaće od malih nogu“ projekt je suradnje četiriju istarskih lokalnih akcijskih grupa (LAG-ova) – „Središnje Istre“, „Sjeverne Istre“, „Južne Istre“ i „Istočne Istre“, sa krajnjim ciljem stvaranja preduvjeta za povećanje potrošnje te uvođenje novih namirnica i proizvoda lokalnih poljoprivrednih proizvođača u odgojno- obrazovne ustanove na području Istarske Županije. Zajednička aktivnost svih partnera na projektu jest izrada studije o mogućnostima povećanja potrošnje te uvođenja novih namirnica i proizvoda lokalnih poljoprivrednih proizvođača u odgojno-obrazovne ustanove.   Projekt se financira iz Programa ruralnog razvoja RH za razdoblje 2014-2020 s provedbom je započeo u travnju ove godine, a trajati će do travnja 2021. godine.

Projekt će obuhvatit i različite edukacije za sve uključene dionike – djecu, kuharsko osoblje, odgojitelje/ice, učitelje/ice, poljoprivredna gospodarstva. Svaki od uključenih partnera LAG-ova održat će edukacije sukladno potrebama na svojem terenu, a neke od njih bit će: kuharske radionice za kuharsko osoblje, kuharske radionice za roditelje, organizirane posjete djece poljoprivrednim gospodarstvima te interaktivne radionice i edukativne igre za djecu.

Edukacije za kuharsko osoblje predškolskih i školskih ustanova održavati će se u didaktičkoj kuhinji Edukacijsko gastronomskog centra Istre na Gortanovom brijegu. Prvi ciklus radionica održan je za kuharsko osoblje osnovnih škola sa područja partnera LAG-a „Istočna Istra“ te sa jučerašnjim danom je održana zadnja od ukupno četiri radionice.

Na radionici su se pripremala inovativna jela koja ne predstavljaju izazov za pripremanje u većim količinama, sa ciljem uvođenja raznovrsnije prehrane bazirane na lokalnim namirnicama i proizvodima u odgojno-obrazovne ustanove. Radionice su održane pod vodstvom iskusnih chefova, Roberta Perića - profesora slastičarstva ŠTUT Pula i executive chefa Vile Letan i Davida Skoka – chefa i vlasnika konobe „Batelina“ u Puli.

Fotografije u svezi održanih radionica možete pronaći na službenoj Facebook stranici Agencije za ruralni razvoj Istre.