Logo
 HR  ENG  ITA 

Vijesti

24.05.19 13:02 Starost: 5 g

23.05.2019. - Predstavljanje turističko - gastronomskog doživljaja/paketa „OD FARME DO STOLA“ u sklopu EU projekta MEDFEST

 

U četvrtak, 23. svibnja 2019. godine, u Edukacijsko gastronomskom centru Istre - Pazin, održalo se predstavljanje inovativnog turističko - gastronomskog doživljaja/paketa pod nazivom „OD FARME DO STOLA“ u sklopu europskog projekta MEDFEST.

Projekt MEDFEST - Kulinarski doživljaji Mediterana: stvaranje održivih turističkih destinacija, europski je projekt sufinanciran iz Programa transnacionalne suradnje INTERREG MEDITERRANEAN 2014.-2020. AZRRI d.o.o. hrvatski je partner na projektu koji se provodi u suradnji s vodećim partnerom iz Slovenije te zajedno s ostalim partnerima iz Italije, Francuske, Španjolske, Portugala, Grčke i Cipra. Vrijeme trajanja projekta je 36 mjeseci.
Cilj projekta MEDFEST je poboljšanje kvalitete života ljudi u ruralnim područjima koristeći bogato kulinarsko nasljeđe Mediterana, koje je prepoznato i uvršteno na UNESCO-vu listu svjetske nematerijalne baštine. Projekt MEDFEST usmjeren je na kreiranje alata i instrumenata pomoću kojih će se osmisliti inovativna održiva gastronomska iskustva, sa željom diversifikacije ponude turističkog sektora čime bi se turistička sezona upotpunila i produžila.Aktivnosti projekta podijeljene su u dvije faze. U prvoj fazi provela se studija na temelju koje se razvila strategija uključivanja gastronomske tradicije u razvoj novih održivih turističkih paketa. Cilj druge faze je provjera teorijskog uporišta dobivene strategije, metodom testiranja u lokalnom/regionalnom kontekstu. Svrha testiranja je dizajniranje novih održivih turističkih proizvoda na bazi gastronomske tradicije područja, te provođenje kontinuirane evaluacije strategije.
Pilot aktivnost projekta u sklopu koje se organiziralo testiranje turističko-gastronomskog paketa pod nazivom ,,OD FARME DO STOLA'' ima za cilj predstaviti istarsku kulinarsku baštinu ispričanu kroz gastronomsku valorizaciju autohtonih pasmina. Svrha ovog događanja je povezivanje svih lokalnih ali i regionalnih aktera i dionika u stvaranju održivog gastronomskog iskustva koji pridonosi diversifikaciji ponude i produljenju turističke sezone. Svi sudionici su imali priliku interaktivno se uključiti u cjelokupni proces testiranja turističkog proizvoda te degustirati pripremljene delicije. Chefovi Robert Perić i David Skoko predstavili su kreacije na tanjurima na bazi mesa Istarskog goveda - boškarina upotpunjene ekološkim proizvodima Istre.