Logo
 HR  ENG  ITA 

Vijesti

28.06.21 09:17 Starost: 3 g

Uskoro započinje testiranje turističke rute „Osjetilna ruta istarskog naslijeđa“/“Sense route of Istria Heritage

 

Uskoro započinje testiranje turističke rute „Osjetilna ruta istarskog naslijeđa“/“Sense route of Istria Heritage" koja je osmišljena u sklopu europskog projekta MADE IN-LAND kojeg provodi AZRRI-Agencija za ruralni razvoj Istre.

 „Osjetilna ruta istarskog naslijeđa“/“Sense route of Istria Heritage" osmišljena je sa svrhom obogaćenja i valorizacije kopnenog područja odnosno unutrašnjeg zelenog bisera Istarske županije. Pomno osmišljenom rutom, koja spaja sva osjetila i omogućava stvaranje doživljaja i nezaboravnih iskustava, stvoriti će se osnova za buduće turističke itinerare i putove kojima će se posjetitelje/turiste privući u ruralna područja kako bi se smanjio pritisak na obalu te stvorila cjelogodišnja turistička ponuda. Glavni cilj kreiranja rute koja se sastoji od pet unutrašnjih područja je valorizacija i popularizacija, usredotočena na kulturna i prirodna dobra i gastronomiju kako bi se smanjio pritisak na obalu i povećala ponuda u ruralnom zaleđu Istarske regije. “Sense route of Istria Heritage” svakom posjetitelju/turistu omogućava da DOTAKNE prirodna blaga, VIDI jedinstvene kulturne atrakcije, ČUJE istarske zvukove, OKUSI tradicionalnu gastronomiju, POMIRIŠE autentične proizvode i suvenire i DOŽIVI istarski teritorij.

Turistički itinerar ‘’Sense route of Istria Heritage’’ obuhvaća pet lokacija: Buzet, Pazin, Žminj, Svetvinčenat i Vodnjan te koje će u sklopu projektnog radnog paketa koji obuhvaća predstavljanje javnosti biti testirane sljedećim redoslijedom:

1. Turistička ruta Buzet: posjet destileriji Aura, Aleji glagoljaša Hum-Roč, Kotle - dio staze 7 slapova, Karlić tartufi;
2. Turistička ruta Pazin:
Pazin 1: posjet i razgled Gortanovog brijega, speleoavantura - razgledavanje Pazinske jame, obilazak Crkve Sv.Marije na Škriljanah te posjet agroturizmu Ograde;
Pazin 2: obilazak slastičarne Antica torte, posjet Etnografskom muzeju Pazin, Zip-line te posjet konobi Vela Vrata;
3. Turistička ruta Vodnjan: obilazak Crkve Sv. Blaža, Udruge Agroturist Vodnjan, ekomuzeja Istrian de Dignan, Moj kažun-La Mia Casita te posjet konobi Beccaccia.
4. Turistička ruta Žminj: upoznavanje priče o Žminjskom rićinu, obilazak Crkve Sv. Antuna Opata, posjet mljekari Latus, obilazak Feštinskog kraljevstva te posjet OPG Žminjski gušti.
5. Turistička ruta Svetvinčenat: obilazak Kaštel Grimani Morosini i Kuća vještice Mare, posjet Kampanjola biri te OPG Pekici.

Svi zainteresirani mogu se prijaviti za sudjelovanje u testiranju na nekim od navedenih ruta do 11. srpnja 2021. godine na kontakt email: edukacije(at)azrri.hr.

Turistička ruta “Sense route of Istria Heritage” osmišljena je u sklopu europskog projekta MADE IN-LAND na kojem je AZRRI-Agencija za ruralni razvoj Istre d.o.o. Pazin, zajedno sa 7 partnera iz Hrvatske i Italije surađuje na projektu. MADE IN-LAND je projekt financiran u sklopu Programa prekogranične suradnje Interreg V-A Italija-Hrvatska 2014-2020. s ciljem poticanja zaštite i valorizacije prirodnih i kulturnih potencijala unutrašnjih ruralnih područja partnerskih regija, Italije i Hrvatske.  Projektom se izrađuje zajednička strategija prekograničnog područja koja će identificirati mogućnost povezivanje obale i unutrašnjosti, na način da se posjetiteljima/turistima na obali prezentira i ponudi jedinstveni sadržaj koji uključuje nevaloriziranu prirodnu i kulturnu baštinu unutrašnjosti, gastronomiju, te sve to objedini u turističku ponudu ruralnog područja Istre.

Projektom MADE IN-LAND, odnosno razvijanjem rute ''Sense route of Istria heritage'' utječe se na specifične ciljeve samog EU projekta:
- približiti i poboljšati dostupnost prirodne i kulturne baštine unutrašnjeg ruralnog područja;
- povezati valorizaciju resursa ruralnog područja, sa zaštitom od strane lokalnih zajednica;
- razviti inovativne modele upravljanja osjetljivim ruralnim krajolikom.