Logo
 HR  ENG  ITA 

Vijesti

26.09.19 10:28 Starost: 5 g

U Veneciji održana završna konferencija projekta KeyQ+

 

Nakon obilaska talijanskih Caorla i Pramaggiora, 24. rujna 2019. godine u Veneciji je održana završna konferencija projekta KEYQ+ kojeg AZRRI provodi u ulozi vodećeg partnera.

U utorak, 24. rujna 2019. godine u Veneciji je održana završna konferencija EU projekta KeyQ+: Kultura i turizam kao ključevi kvalitete za prekogranični razvoj Italije i Hrvatske, koji je financiran iz Programa prekogranične suradnje Interreg Italija-Hrvatska, a koji ima za cilj obogaćivanje turističke ponude prekograničnog područja novim turističkim proizvodom temeljenog na zajedničkoj kulturnoj, te posebice kulinarskoj baštini. Agencija za ruralni razvoj Istre d.o.o. Pazin vodeći je partner projekta, te na istom surađuje s hrvatsko-talijanskih partnerstvom koji s hrvatske strane uključuje Grad Pulu, Tržnicu d.o.o. Pula, te Turističku zajednicu Grada Malog Lošinja.

Voditeljica projekta Jasenka Kapuralin predstavila je rezultate projekta KeyQ+ te izdvojila: „Počevši od prve faze i projekta Key Q pa do danas i skorog finaliziranja projekta KeyQ+, realizirano je puno ideja i materijala koji valoriziraju ne samo lokalnu gastronomiju uključenih partnera, već omogućuju da se konkretno proizvođači pomognu te potaknu za ostanak na seoskim domaćinstvima. Važno je da se potiče poljoprivreda i stočarstvo, jer se kroz neke nove forme i putove do tržišta, njihov rad više cijeni i valorizira,“ istaknula je Kapuralin.

Valorizacija tradicionalnih proizvoda kroz gastronomiju, oživljavanje prostora, zadržavanje mladih u ruralnom prostoru te dodatna ponuda za goste, a u isto vrijeme povezivanje lokalne gastronomije s povijesnom i kulturnom baštinom na način da se podržava i razvoj lokalnog gospodarstva. Sve je to dio ciljeva ali i rezultata ovog projekta. Upravo su ovim projektom kreirani itinerari koji povezuju različita područja, istraženi su stari recepti, mapirani kulturni spomenici, a ukazala se i važnost gastronomije kao motiva dolaska gostiju.

Inače, osim navedenog glavni rezultati KeyQ+ projekta je i Gastronomski vodič i turistički itinerer, zatim didaktički programi i radionice razmjene iskustava namijenjeni djelatnicima turističko-ugostiteljskog sektora prekograničnog područja, kao i stvaranje sedam KeyQ+ mjesta koji će predstavljati referentne točke za profesionalce, turiste i građane zainteresirane za kulturu i gastronomiju. Ključ uspjeha ovog projekta je multidisciplinarni pristup, odnosno suradnja svih dionika u sektoru kulture i turizma, ugostiteljstva, gastronomije i poljoprivrede.

Svi rezultati projekta dostupni su na web stranici projekta KeyQ+, a jedan od njih je i interaktivna turistička mapa područja KeyQ+ kojoj možete pristupiti na adresi: tasteculture.azrri.hr.