Logo
 HR  ENG  ITA 

Vijesti

04.05.20 08:49 Starost: 4 g

Meso istarskog goveda - boškarina zaštićeno nacionalnom oznakom izvornosti

 

Na konferenciji za novinare održanoj dana 30. travnja 2020. godine u Edukacijsko gastronomskom centru Istre na Gortanovom brijegu kraj Pazina, priopćene su informacije u svezi primitka rješenja prijelazne nacionalne zaštićene oznake izvornosti za meso istarskog goveda.

Rješenjem Ministarstva poljoprivrede Republike Hrvatske meso istarskog goveda – boškarina dobilo je prijelaznu nacionalnu zaštićenu oznaku izvornosti, o čemu su na konferenciji za novinare izvijestili pročelnik županijskog Odjela za poljoprivredu Ezio Pinzan, predsjednik Saveza uzgajivača istarskog goveda Aldo Štifanić, te direktor AZRRI-Agencije za ruralni razvoj Istre Igor Merlić i Voditelj Centra za razvoj ruralnog poduzetništva Edmondo Šuran.

Tijekom dvogodišnjeg postupka, sa slovenskim je partnerima usuglašena specifikacija o zaštiti mesa istarskog goveda odnosno boškarina za proizvodno područje koje obuhvaća hrvatski i slovenski dio Istre, dio Liburnije te kvarnerske otoke. Meso i mesni proizvodi koji se žele plasirati pod zaštićenom oznakom izvornosti, moraju se odvijati na spomenutom proizvodnom području, tijekom faze proizvodnje, od uzgoja do klanja, pakiranja i prerade, a prema specifikaciji meso može potjecati od šest kategorija starosnih kategorija goveda, mora biti odležano najmanje 15 dana, i može se prodavati u svježem ili smrznutom stanju.

Zasada samo Agencija za ruralni razvoj Istre plasira meso istarskog goveda na tržište, ali to mogu činiti i drugi proizvođači s definiranog proizvodnog područja koji udovolje specifikaciji te se uključe u sustav certifikacije i kontrole. Kako se trenutačno od oko 2.000 ukupno evidentiranih grla istarskog goveda oko 250 grla uzgaja izvan definiranog proizvodnog područja, primjerice u Lici ili čak u Zagrebu, meso te stoke se pri plasmanu više ne smije nazivati mesom istarskog goveda odnosno boškarina.

„Zaštićena oznaka izvornosti je plod rada mnogih vrijednih istarskih stočara koji su ustrajali u održavanju populacije istarskog goveda“, poručio je Ezio Pincan, podsjećajući kako Istra u cijeloj Hrvatskoj prednjači u zaštiti autohtonih proizvoda, već ostvarivši europsku zaštitu oznakom izvornosti za istarski pršut i istarsko ekstradjevičansko maslinovo ulje, a uz meso istarskog goveda nedavno je na nacionalnoj razini zaštićen i istarski med.

"Očekujemo da će proizvodnja mesa istarskog goveda nakon dobivanja ove oznake porasti, da će se pojaviti novi mladi uzgajivači i proizvođači, što će sve pridonijeti daljem oživljavanju ruralnog područja Istre i stavljanja u funkciju poljoprivrednih površina", rekao je Pinzan.

U zadnjih mjesec dana naručiteljima s područja Istre i Kvarnera isporučeno je 300 paketa svježeg mesa istarskog goveda, te otkako su se zbog epidemiološke situacije u zemlji i okruženju zatvorili ugostiteljski objekti koji su primarno bili glavni kupci AZRRI-a, odaziv odnosno interes bio je iznad očekivanog iako to predstavlja 15 posto od uobičajene prodaje, poručuje direktor AZRRI-a Igor Merlić.

Prijelazna nacionalna oznaka izvornosti za meso istarskog goveda korak je ka dobivanju europske zaštićene oznake izvornosti, a u daljem postupku slijedi odabir certifikacijskog tijela, te nakon što i slovensko Ministarstvo poljoprivrede objavi rješenje o zaštiti za područje slovenske Istre, upućivanje zajedničkog hrvatsko-slovenskog zahtjeva za europsku zaštitu Europskoj komisiji, što se sve mora provesti u roku od tri mjeseca. U međuvremenu se zainteresirani proizvođači mogu javiti i zatražiti dobivanje nacionalne oznake izvornosti koja se može koristiti dok Europska komisija ne donese rješenje o zaštiti mesa istarskog goveda na razini Europske unije.