Logo
 HR  ENG  ITA 

Vijesti

04.11.19 15:01 Starost: 4 g

Započela manifestacija Dani otvorenih vrata agroturizama Istre 2019

 

U četvrtak, 31. listopada 2019. godine, održano je svečano otvorenje jubilarne desete po redu manifestacije Dani otvorenih vrata agroturizama Istre u agroturizmu Ograde.

AZRRI-Agencija za ruralni razvoj Istre d.o.o. Pazin u suorganizaciji Istarske županije organizira jubilarne 10. Dane otvorenih vrata agroturizama Istre 2019. U ovogodišnjoj manifestaciji sudjeluje dvanaest agroturizama koji velikodušno otvaraju svoja vrata tijekom rekordnih pet vikenda mjeseca studenog, odnosno 2.-3.11., 9.-10.11., 16.-17.11., 23.-24.11., 30.11.-01.12.2019. U četvrtak, dana 31. listopada 2019. godine uoči prvog vikenda održano je svečano otvorenje manifestacije kod ovogodišnjeg domaćina - agroturizam Ograde, Katun Linarski.

Ovogodišnji Dani otvorenih vrata agroturizama Istre obilježavaju svoje desetljeće postojanja, gdje su se etablirali kao jedna od vrhunskih manifestacija koje promoviraju istarski ruralni poljoprivredni i gastronomski identitet. U skladu s jubilarnim izdanjem želi se naglasiti zajednički rad agroturizama koji godinama rade na promicanju tradicionalne kulinarske baštine i sa srcem pripremaju delicije koje čine plodovi njihovih seoskih domaćinstava. 

Sve  informacije u svezi cjelokupnog programa manifestacije mogu se pronaći na službenoj stranici AZRRI-a - www.azrri.hr te na službenoj web stranici manifestacije - www.dovai.eu. Agroturizmi uključeni u manifestaciju nude menu koji uključuje aperitiv, predjelo, glavno jelo, prilog, salatu te desert, i to po promotivnoj cijeni od 105,00 kn. Rezervacije termina su obavezne te se vrše direktno na kontakt broj željenog agroturizma.

U cilju promocije Istre kao održive gastro i outdoor destinacije te u skladu s Master planom razvoja turizma Istarske županije 2015.-2025., kao nastavak na prošlogodišnju manifestaciju, svaki agroturizam upotpunio je svoju ponudu s dodatnim sportsko-rekreativnim sadržajem. U suradnji s Istarskom razvojnom turističkom agencijom, izrađen je kartografski prikaz koji uključuje biciklističke i pješačke staze te prirodne znamenitosti u okolici svakog agroturizma u cilju privlačenja ljubitelja prirode i sporta koji će svoj doživljaj zaokružiti autohtonim domaćim delicijama. Kartografski prikaz bit će izrađen u obliku rasterske slike koja će sadržavati prikaze svih staza s dodatnim mogućnostima poput gps lokacije i altimetrije.

U sklopu manifestacije, već treću godinu za redom se organizira Foto natječaj „Doživljaj agroturizama Istre“, u kojem se biraju tri fotografije koje najbolje prikazuju viđenje agroturizma od strane posjetitelja.
Cilj projekta manifestacije je obogaćivanje turističke ponude i produženje turističke sezone kroz promociju seoskih domaćinstava koja se bave agroturističkom djelatnošću i pružanjem specifičnih gastronomsko turističkih doživljaja, radi očuvanja i razvoja ruralnog područja Istre, valorizacije prirodne, kulturne i kulinarske baštine te oživljavanja tradicionalnog graditeljstva i zanatstva na istarskim agroturizmima.

Manifestacija je organizirana pod pokroviteljstvom Upravnog odjela za turizam i Upravnog odjela za poljoprivredu, šumarstvo, lovstvo, ribarstvo i vodoprivredu Istarske županije, te u suradnji s Istarskom razvojnom turističkom agencijom, Turističkom zajednicom Istarske županije i Hrvatskom gospodarskom komore, Županijskom komorom Pula.