Logo
 HR  ENG  ITA 

Vijesti

16.03.18 10:06 Starost: 6 g

ČLANAK - Nova renesansa mesa

 

Zahvaljujući suvremenim tehnikama uzgoja, revitalizacijom autohtonih pasmina i kombiniranjem tradicionalnih okusa i začina, crveno meso postalo je prava ekskluziva. U časopisu Yachts Croatia objavljen je zanimljivi članak o istarskom govedu te o AZRRI-u.

„A kada bi ove lijepe životinje birale svoga kralja, sve kravice koketno bi trepnule i jednoglasno odlučile - naš kralj je boškarin!"

Trajnom zaštitom boškarina i općenito istarskog goveda, bavi se Agencija za ruralni razvoj Istre, AZRRI. Boškarin ima duge impozantne rogove u obliku lire od 1,5 metar što izaziva i divljenje i strahopoštovanje. To je inteligentna, poslušna, skromna i nadasve dobroćudna životinja koja govori o ustrajnosti istarskog težaka. Posebno kada na prostoru koji je škrt hranom i oskudan vodom nastane nešto tako veliko i snažno kao što je istarsko govedo, onda se to vrednuje nekim posebnim mjerilima.

Prema dostupnim podacima govedo su u Istru dovele rimske legije. Dar je to, koji se pokazao možda i vrjedniji od mnogih drugih dosega rimske civilizacije koja je u Istri ostavila duboke korijene. Danas, uz agenciju AZRRI, govedo više ne vuče kola i plug već naprijed povlači istarski turizam i gastronomiju. Revitalizacijom autohtonih pasmina Istre i kombiniranjem tradicionalnih istarskih okusa i začina s onim suvremenim, AZRRI je stvorio Istrijanu. Riječ je o prirodno uzgojenom mesu bez aditiva i sirovinama proizvedenim lokalno i u malim serijama koje nam daju osjećaj sigurnosti kada si priuštimo kvalitetne suhomesnate proizvode ili svježe meso.

 

Članak možete pročitati u tiskanom izdanju časopisa Yachts Croatia.