Edukacijski gastronomski centar Istre
Edukacijski gastronomski centar Istre KEY Q: Ključ kvalitete istarske gastronomije
Edukacijsko gastronomski centar Istre djeluje u sklopu Agencije za ruralni razvoj Istre d.o.o. (AZRRI) te predstavlja platformu za vrednovanje i promociju istarske gastronomije u cilju zaštite i valorizacije autohtonih pasmina i poljoprivredno-prehrambenih proizvoda Istre. Didaktička kuhinja kao ključna komponenta Edukacijsko gastronomskog centra, predstavlja mjesto na kojem vrsni kuhari predavači kroz prezentaciju i demonstraciju kuharskih tehnika, vještina i umijeća vrše edukaciju u cilju valorizacije poljoprivredno-prehrambenih proizvoda i usavršavanja kapaciteta u sektoru ugostiteljstva, hotelijerstva i turizma.
Upotreba lokalnih namirnica u jelovnicima restorana, konoba i hotela preduvjet je za organizirani uzgoj i plasman lokalnih proizvoda koji za krajnji cilj imaju predstavljanje istarske gastronomije, ali i podizanje svijesti o kvaliteti prehrane u svakodnevnom životu kao i u vrtićima, školama i drugim institucijama u Istarskoj županiji i šire.
U cilju kontinuirane edukacije ljudskih potencijala sektora ugostiteljstva, hotelijerstva i turizma te valorizacije poljoprivredno prehrambenih proizvoda Istre, AZRRI organizira edukacijsko-kuharske radionice za ugostiteljsko osoblje u Edukacijskom gastronomskom centru Istre na Gortanovom brijegu. Kroz prezentacije i demonstracije chefova predavača i mentora pomno osmišljenih radionica, svaki polaznik ima priliku nadograditi svoje vještine, uvidjeti načine pripreme nekih novih kreativnih jela te unaprijediti svoju profesionalnu kuharsku karijeru.
Radionice se odvijaju u proljetnom i jesenskom terminu i to ponedjeljkom, utorkom i srijedom, kako bi omogućili nesmetani rad ugostiteljskih djelatnika vikendom i tijekom ljetne sezone. Teme radionica dogovorene su s Obrtničkom komorom Istarske županije, Cehom ugostiteljstva i turizma.
Projekt edukacija odvija se uz pomoć i sufinanciranje:
- Hrvatske obrtničke komore – Obrtničke komore Istarske županije,
 - Hrvatske gospodarske komore – Županijska komore Pula,
 - Upravnog odjela za poljoprivredu, šumarstvo, lovstvo, ribarstvo i vodoprivredu,
 - Upravnog odjel za turizam,
 - Turističke zajednice Istarske županije
 
U nastavku donosimo neke od provedenih edukacijsko - kuharskih radionica od osnutka centra i didaktičke kuhinje:
- Kako sljubiti hranu i vino - Fabrizio Vežnaver i Filip Savić
 - Kuhinja s mesom istarskog magarca - Robert Perić
 - Deserti s lokalnim karakterom -Robert Perić
 - Istarski pršut kao namirnica u kreativnoj gastronomiji - Robert Perić
 - SOUS VIDE - kuhanje u vakuumu - Robert Perić
 - Lokalne namirnice u kuhinji Marine Gaši
 - Tehnike rezanja i obrade tune -David Skoko
 - Valorizacija šafrana u Istri - David Skoko
 - Oštrige i pedoći iz Limskog kanala - David Skoko
 - Kreativna gastronomija s mesom istarskog goveda - Emanuele Scarello
 - Ekološki proizvodi Istre u "Michelinovoj" kuhinji - Emanuele Scarello
 - Tradicionalne tjestenine Istre - Davorka Šajina
 - Kreativna radionica Danijela Đekića
 - Restoranska vegetarijanska kuhinja - Ana Ugarković
 - Ribe Jadrana s Zdravkom Tomšićem
 - Dekoracija tanjura i moderno serviranje hrane - Janez Bratovž
 - Food dizajn - tradicija i trendovi - Tomislav Škunca i Dragan Dragojlović
 - Burgeri - Marijo Čepek
 - Neka nova jela Hrvoja Zirojevića
 - Svinjska polovica od A-Ž - Mate Janković
 
Za sve informacije i upite kontaktirajte nas isključivo putem službenog emaila: edukacije@azrri.hr ili putem kontakt telefona 052 351 596.
Veselimo se zajedničkoj suradnji!

















